De kracht van affirmaties

Gepubliceerd op 8 december 2020 om 15:47

Affirmaties zijn positieve zinnen die je als een soort van mantra kan gebruiken om jezelf (en vooral je zelfvertrouwen) te versterken.

Dit kan je helpen wanneer de therapie niet loopt zoals je wil, of wanneer je botst op je eigen beperkingen.

Het woord affirmatie is afkomstig van het Latijnse werkwoord affirmare, wat zoveel wil zeggen als "bevestigen", "bekrachtigen" en "versterken". Het is simpelweg een (positieve!) gedachte die je steeds opnieuw herhaalt. Hoe vaker je een gedachte herhaalt, hoe meer je deze voor 'waar' aanneemt.

 

Gedachten over onszelf hebben we constant. De meest tot de verbeelding sprekende voorstelling is die van een 'engeltje' en een 'duiveltje'. Het engeltje is in dit verhaal dan de positieve affirmatie, het duiveltje is net het omgekeerde daarvan: een negatieve gedachte over onszelf. Jammer genoeg neemt het duiveltje vaak de overhand. "Zie je wel, ik kan het niet", of "Hoe is het toch mogelijk dat ik dit nog steeds niet kan, ik moet echt wel dom/slecht/onhandig/... zijn" of "Anderen kunnen beter zingen/dansen/lesgeven dan ik, dus ik zal er maar niet aan beginnen"... Herkenbaar?

 

Het draait er dus om dat je je brein gaat programmeren om positieve gedachten te denken. Dit zorgt uiteindelijk voor meer zelfvertrouwen, meer energie en een positieve ingesteldheid. Dit kan je toepassen op jezelf, maar even goed op (je) kinderen. 

 

Belangrijk is dat je een affirmatie kiest die bij jou past. Het heeft geen zin om een mantra te herhalen die helemaal niet strookt met wie jij bent of hoe jij je voelt. Als je bijvoorbeeld een burn-out hebt, heeft het geen zin om "Ik voel me uitgerust" of "Ik doe mijn job graag" te gaan herhalen. Wat dan bijvoorbeeld wel zou kunnen helpen is: "Ik ga op zoek naar wie ik ben en wat ik wil.". Ook een gedachte als "Ik ben rijk" gaat er jammer genoeg niet voor zorgen dat er plots geld uit de lucht valt.

 

Hoe pas je dit nu toe? 

* Een affirmatie staat steeds in de tegenwoordige tijd.
* Vermijd ontkenningen ("Ik laat mij niet doen." wordt dan "Ik ga uit van mijn eigen kracht." of "Ik mag er zijn." of "Ik mag een eigen mening hebben.")
* Herhaling is belangrijk. Schrijf het op en lees het 's ochtends, hang het op, stel het in als achtergrond van je gsm... Kies wat voor jou  werkt!

 

Vind je het moeilijk om voor jezelf een affirmatie te bedenken? Laat je dan inspireren! Het internet staat vol met voorbeelden, op Instagram zijn er volledige accounts gewijd aan positieve affirmaties.

 

Graag sluit ik af met een affirmatie die ik zelf mooi vind: 

"Je bent genoeg."

 

Veel succes en laat me zeker weten of je hier iets aan hebt gehad!


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.